PTC-säkring

En polymer positiv temperaturkoefficient enhet (PPTC, allmänt känd som en automatsäkring , polyfuse eller PolySwitch) är en passiv elektronisk komponent som används för att skydda mot för hög ström i elektroniska kretsar.
De är liknande funktion som termistorer i vissa situationer, men verkar på mekaniska förändringar i stället för laddning bärare effekter i halvledare.

I vårt fall fokuserar vi på användandet av PTC-säkringen för att skydda högtalarens element. Skall påpekas att det finns en viss tidsfördröjning med denna säkringsmodell, så den ger inget fullständigt skydd mot snabba förändringar.
En separat enhet som blixtsnabbt kan koppla ur högtalarna, ger ett säkrare skydd. Fast PTC kan ändå utgöra ett bättre skydd jämfört med inget alls. Priset för PTC-säkringen är försumbar.

Bilden ovan visar hur man ansluter en PTC-säkring. Praktiskt så sänks ljudnivån när den når sin aktiva nivå och när strömmen sänks, så återkommer ljudet.

Det är enkelt att beräkna nivån och därmed välja rätt värden.

Ange vilken effekt (RMS) som högtalaren tål maximalt samt impedans och du får svaret på utlösningsströmmen. Säkrast är att välja en värde under denna parameter.

Tänk på att diskantelement inte alls tål samma effekt som ett baselement!

Det finns olika åsikter om att använda PTC-säkring i high-end utrustning över huvud taget. Men som vanligt inom detta område, så är åsikterna spridda.