Byggsatser/DIY

Under 50-talet kom det byggsatser för att bygga bl a en egen TV-apparat. Detta var ju i den moderna elektronikens barndom. Elfa var en stor aktör på den tiden.

Minns även de klassiska byggsatserna från USA, från 60-talet som Dynaco förstärkare och alla varianter av Heathkit (företaget finns kvar idag men har en liten annan inriktning, men det handlar om byggsatser). Heathkit hade många byggsatser även för radioamatörer. De var även stora inom området mätinstrument. Vi talar om kompletta byggsatser med låda och allt inkluderat.

Även varumärket Dynaco lever kvar i annan tappning hos företaget Hafler, som tillverkar audio utrustning.

Det fanns ju även så sent som 80-talet JosyKit, som idag sysslar med IT.

I dagens läge så dominerar Belgiska företaget Velleman, men det är bara moduler, som säljs av många aktörer idag. Det finns ju även en uppsjö av moduler och byggsatser från Kina, men den medföljande dokumentationen saknas i stort helt.

En gång i tiden så började många med en grundläggande lärosats som Philips Elektronikbygglåda. Här byggde man med diskreta germaniumtransistorer. I dagens läge så handlar det om Raspberry Pi och Arduino moduler. Det ska gärna vara robotar och drönare.

Hur man än vrider och vänder, så är antalet företag få som kan leverera en komplett byggsats med alla detaljerna med. Det verkar inte vara inne att bygga själv, just nu. Men det är fantastiskt roligt. Det mesta går ju upp och ner, så kanske vi får se en mer aktiv marknad i framtiden?

Å andra sidan är det naturligt, för idag får man mycket för pengarna, när man köper en färdig apparat. Just lådan och strömförsörjningen brukar vara de dyraste delarna. Fast det är inte alltid lika roligt, som att bygga ihop själv.