Konjugatlänk

Konjugatlänk kallas även för zobel network och är en form av delningsfilter.

Detta filter är en impedanskorrigering och detta främst för baselementet, som normalt har en impedanspuckel. Kompensationen sker genom att jämna ut effekten till elementet genom hela frekvensområdet.

Undersök hur baselementets impedanskurva ser ut (finns i databladet) och om den har en tydlig förändring kring delningsfrekvensen, så rekommenderas en korrigering.

Många slutsteg har just vid utgången mot högtalaren en länk, för att inte självsvänga, men så är inte alltid fallet. Många högtalarproducenter har redan gjort denna installation i konstruktionen, då ett bra filter har konjugatlänken innanför delningsfiltret (crossover) direkt vid elementet och detta kommer man ju inte åt, utan att demontera högtalaren.

Konjugatlänken är med andra ord ett samspel mellan slutsteget och dina element i högtalaren.

Många rekommenderar att placera en extern konjugatlänk precis vid anslutningspolerna på högtalaren. När behövs denna länk? Den behövs inte alltid, men kan vara en liten säkerhetsdetalj om ljudet låter konstigt vid vissa frekvenser.

Dåligt konstruerade förstärkare blir ostabila utan last (ansluten högtalare) och då behövs en extra konjugatlänk.

Värdet på komponenterna skall beräknas enligt formeln, men man om du ansluter en externt filter, så rekommenderas följande värden.

Välj C = 0,1 uF och R= 100 ohm (parallellkoppla 10 st motstånd på 1 kohm, min 2 W).

Läs mer om konjukatlänk och dess funktioner >>> http://www.drkrupp.se/hifi/filter_konjugatlink.html

Här hittar du en kalkyl online >>> http://diyaudioprojects.com/Technical/Speaker-Zobel/

Läs mer om delningsfilter >>> http://sound.whsites.net/lr-passive.htm