Spänningsregulator

Klassisk kapsel för en integrerad spänningsregulator, TO-220

Det finns ett stort antal integrerade spänningsregulatorer på marknaden. Tidigare konstruerades spänningsregulatorer helt med diskreta komponenter. Men i och med att integrerade regulatorer kom, som 78XX och 79XX serierna, så övergick många till dessa, ofta av bekvämlighet.

78XX står för den positiva serien där XX anger utspänningen, som är fast och 79XX serien är motsvarande, fast negativ spänning.

Efter ett tag kom LM317 samt dess negativa motsvarighet LM337, som båda gjorde att man lättare kunde bygga variabla nätaggregat. 317 är nog fortfarande en arbetshäst på marknaden.

Läs mer om 78XX och LM317

Läs mer om grundläggande spänningsreglering

En spänningsregulator ”tappar” en viss spänning i sin funktion. Kan vara i storleksordningen 1,2 V och neråt. Kretsar som tappar mindre spänning kan energimässigt vara att föredra och man talar om LDO (Low Dropout).
Idag finns massor av olika regulatorer, både linjära, som ovantående är, samt switchade modeller. Men det utesluter inte att man idag ändå konstruerar helt klassiska regulatorer med diskreta komponenter, för då kan man alltid fintrimma funktioner och prestanda.

När man behöver +/- spänning, så använder många en positiv respektive en negativ regulator. Det går utmärkt och man kan då plocka råspänningen från samma position. Men om man lägger till en egen diodbrygga för respektive del, så kan man lika gärna använda två positiva regulatorer. Mer att läsa om detta ämne.

Det finns massor av sidor och dokument på nätet. Gäller bara att söka med rätt nyckelord.

Man kan även skapa virtuella jord, för att skapa den önskade spänningen. Här finns lite tips.