Den som sysslar med elektronikkomponenter har oftast en arbetsplats där man även löder sina komponenter. Sker detta yrkesmässigt, så är det extra viktigt att arbetsplatsen är säker. Jobbar man mer med detta som hobby, så sker det inte lika ofta och regelbundet och kan ändå anpassa allt till sina behov.
Först ska man skaffa sig en bra lödstation som även är ESD-säker (mot statisk elektricitet). Lödstationen måste klara temperaturer upp mot 450 °C, så att man kan använda moderna blyfria lödtrådarna.
Lite enklare utrustning för att hålla lödspetsen ren och fin.
Använd blyfri lödtenn, för din och miljöns skull. Äldre blyade typer bör dock användas vid reparationer av äldre utrustning.
Ett arbetsbord med en ESD-säker matta, för att säkrare hantera vissa kretsar som är statiskt känsliga. Vill man gå steget ut så finns annan ESD utrustning, som golvmatta och handledsband, som allt skall anslutas via skyddsutrustning till skyddsjord (ej direkt till skyddsjord men via typ 1 Mohm – 100 kohm).
ESD handlar i grunden om att potenialutjämna allt som kan ge problem, dvs statisk urladdning.
En ESD skadad komponent behöver inte vara ur funktion omedelbart, utan kan faktiskt dröja några år innan problemen kommer. Då det är svårt att avgöra saker som detta, så är det klokt att vara försiktig i all hantering av ESD känsliga komponenter.
Lödtenn kan skvätta och då är skyddsglasögon bra att ha. Vi som ser sämre kanske behöver någon form av förstoringsglas, så vi ser bättre vid lödningen. Det finns idag smarta pannmodeller med lupp och lampa.
Det bildas lite rökgaser vid lödningen och denna bör ventileras. Det finns särskilda rökgasfläkar med filter. I hobbymiljö finns det en del som har en enklare fläkt som effektivt ventilerar bort den koncentrerade gasen (som snabbt förtunnas i luften). Bra rumsventilation i allmänhet är bra.
Detta är inte en superkomplett lista, men du finner de huvudsakliga delarna med. Med lite sunt förnuft så hittar man alltid bra praktiska lösningar.